Systeembeheerder Cloud computing

Wat is Cloud computing?

In deze blog wil ik toelichten wat Cloud computing inhoudt.  Eerst zal ik uitleggen wat precies ‘de cloud’ is.

De cloud binnen de IT is het tegenovergestelde van het hebben van computers / servers, data en software applicaties lokaal binnen je eigen (kantoor)omgeving. Bij cloud computing staan de systemen en de applicaties in een datacenter van een IT dienstverlener. Je hebt hierbij de keuze om deze in Nederland of juist elders in de wereld te plaatsen. De keuze tussen Nederland of elders in de wereld kan betrekking hebben op je business of de wetgeving waaraan je bedrijf onderhevig is. Wat je verder lokaal nodig hebt is een beveiligd netwerk waarmee je kunt communiceren met het datacenter, lees toegang hebt tot je systemen. Daarnaast heb je om je dagelijkse werk uit te kunnen voeren een desktop computer nodig.

Interessant in het kader van Cloud computing is ook mijn blog Systeembeheerder AWS Cloud Engineer.

 

Wat zijn de voordelen van Cloud Computing?

De voordelen van Cloud computing zijn:

  • Kosten
    Verschillende studies hebben aangetoond dat de kosten van cloud computing minimaal vier keer goedkoper zijn dan de ‘on site’ variant. Dit komt in grote lijnen door:

    • De kosten efficiëntie van een datacenter vs lokaal bouwen en beheren van systemen en netwerken
    • Het kunnen inkrimpen van het aantal lokale IT medewerkers
    • Het kunnen gebruikmaken van lichtere en goedkopere desktop computers
  • Schaalbaarheid
    Afhankelijk van de behoefte van de organisatie kun je eenvoudig het aantal benodigde systemen en rekenkracht, en daarmee dus ook je kosten, op- of afschalen.
  • Bereikbaarheid
    Gebruikers van de systemen kunnen overal ter wereld beschikken over de systemen en data waarmee ze werken.
  • Duurzaamheid
    Meerdere afnemers maken gebruik van dezelfde datacenters waardoor energie bespaard wordt. Los daarvan staat de IT industrie, en staan daarmee de datacenters, onder hoge druk om hun diensten meer energie-efficiënt te laten werken. Dus mindere energiebehoefte, hergebruik van energie en het aanboren van alternatieve energiebronnen.

 

Wat zijn de nadelen van Cloud computing?

  • Betrouwbaarheid en toegang tot de systemen
    Als er problemen zijn binnen het datacenter of met de internet provider kunnen je systemen niet bereikbaar zijn en ben je afhankelijk van derden. Dit kan leiden tot situaties waarin je organisatie voor langere tijd het werk niet of nauwelijks kan uitvoeren. Als er problemen zijn kan je deze slechts melden en ben je afhankelijk van anderen om de problemen weer te laten herstellen.
  • Veiligheid en wetgeving
    Binnen een datacenter is een enorme dichtheid aan data. Dit maakt het datacenter aantrekkelijk voor hackers. Is het security beleid voldoende? Wat gebeurt er als de data dermate worden beschadigd dat deze daarna niet of onvoldoende hersteld kunnen worden?
    De wetgeving op het opslaan van data is onderhevig aan vaak strikte wetgeving. Kan de leverancier de nakoming van deze wetgeving garanderen?
  • Kosten
    Het opzetten van cloud diensten en het beheren van de bijbehorende omgeving kan, afhankelijk van de organisatie en de doestellingen, ook meer kosten dan wanneer het lokaal (on site) wordt uitgevoerd.

Lees hier mijn andere blogs over Systeembeheerder

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR

AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Lees meer
Lees meer over verschil tussen AI en machine learning