Systeembeheerder opleidingen studies

Systeembeheerder; Welke opleidingen zijn er in Nederland?

Om Systeembeheerder te worden zijn er in Nederland verschillende opleidingen en carrière paden. Ik zal hieronder de meest voorkomende opleidingen Systeembeheerder belichten.

Studie HBO Informatica

Zoals gezegd zijn er meerdere opleidingen die leiden naar verschillende ICT beroepen. De meeste worden gevat onder de noemer HBO Informatica. De meest gebruikelijke studie die opleidt voor het vak van Systeembeheerder is de HBO opleiding Systeem- en Netwerkbeheerder. In deze 4 jarige studie leer je zowel de basis van de IT techniek van de systemen en netwerken, als ook de aanleg en het beheer ervan. Nu (cyber) security een steeds belangrijker onderdeel van de IT en de algemene bedrijfsvoering is, komen deze vakken ook  nadrukkelijk aan bod tijdens de studie HBO Systeem- en Netwerkbeheerder.

HBO Leergang Systeembeheerder

De opleiding HBO Leergang Systeembeheerder wordt door meerdere particuliere instituten aangeboden. Deze opleidingen Systeembeheerder zijn verkorte of deeltijd leergangen Systeembeheer.

MBO opleiding Systeem – Netwerkbeheerder

Ook het MBO biedt een breed palet aan ICT opleidingen op het gebied van Systeem- en Netwerkbeheer. De voor de markt meest waardevolle opleiding is MBO 4 Systeem- Netwerkbeheerder of Beheer ICT. In deze opleidingen leer je de basis van operating systemen, netwerken, internet en vaak ook de basis van IT security.

Certificaten voor Systeembeheer technologie

Er zijn heel wat specifieke opleidingen waarmee je erkende certificeringen voor het vak van Systeembeheerder kunt behalen. Kort op een rij gezet zijn dit een aantal waardevolle certificeringen:

  • Microsoft Azure en Windows, MCSA en MCSE
  • Linux, de meest bekende zijn uitgegeven door RedHat (RHCE) en Linux Professional Institute (LPI)
  • VMware, VCP

Uiteraard worden hoog opgeleide specialistische systeembeheerders beter betaald, lees daarover meer in mijn blog Wat verdient een Systeembeheerder.

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT werving & selectie en van IT Recruitment

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR

AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Lees meer
Lees meer over verschil tussen AI en machine learning