Wat is ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. En in het Nederlands is dat software waarbij de business processen optimaal worden ondersteund. In de ERP applicatie worden  processen als inkoop / verkoop, productieplanning, financiën en logistiek op elkaar afgestemd en met elkaar verbonden.

Wat is ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. In het Nederlands betekent dit software die bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt. Een ERP-systeem helpt bij het integreren van processen zoals inkoop, verkoop, productieplanning, financiën en logistiek.

Met als doel? De productiviteit verhogen, kosten beheersen, winst optimaliseren en klanten beter bedienen.

In de meest ideale situatie wordt een ERP-systeem geleverd door één leverancier en draait het op één centrale database. In de praktijk bestaat een ERP-systeem vaak uit meerdere gespecialiseerde systemen met aparte databases.

Welke ERP-software is geschikt voor jouw bedrijf?

ERP-software is er in alle soorten en maten. Van complexe oplossingen voor grote corporates tot branchegerichte systemen voor kleinere bedrijven. De keuze voor het beste ERP-systeem hangt af van jouw branche en bedrijfsprocessen.

Bijvoorbeeld: een logistiek bedrijf kan gebruik maken van een warehouse management systeem (WMS) dat geïntegreerd is met een specifiek boekhoudsysteem of HRM-tool. Voor kleinere bedrijven zijn er ERP-oplossingen zoals Microsoft Business Central, die volledig modulair zijn en eenvoudig aangepast kunnen worden aan specifieke bedrijfsprocessen.

De voordelen van ERP-software

Wat maakt een ERP-systeem waardevol? Hier zijn enkele voordelen:

  • Logistiek efficiëntie: ERP-software voor de logistiek helpt bij het beter beheren van voorraad, opslag, doorslag en transport.
  • Centrale data: Door gebruik van één systeem met één database blijven alle afdelingen op elkaar afgestemd en zijn de data makkelijk toegankelijk en eenduidig..
  • Gebruiksgemak: Moderne ERP-oplossingen bieden zijn intuïtieve gebouwd, gebruikersvriendelijk hebben meerdere eenvoudig te ontwikkelen rapportagemogelijkheden.
    Hoe werkt de implementatie van een ERP-systeem?

Een ERP-implementatie vraagt om expertise.

Er zijn twee soorten professionals betrokken:

  • ERP Consultants: Zij vertalen bedrijfsprocessen naar een functioneel ontwerp.
  • Applicatiespecialisten: Deze IT-professionals richten de software in, beheren de database(s) en integreren andere applicaties.
    Of je nu een bestaand ERP-systeem verder wilt ontwikkelen of een nieuw systeem wilt implementeren, samenwerking tussen deze specialisten is essentieel voor succes.

Beheer van ERP-oplossingen

Een goed onderhouden ERP-systeem is belangrijk voor continuïteit en ondersteuning van veranderende bedrijfsprocessen. Functioneel ERP Applicatiebeheerders spelen hierbij een sleutelrol. Zij combineren kennis van specifieke ERP-software met inzicht in bedrijfsprocessen.

Omdat deze professionals schaars zijn, kan het lastig zijn om een vacature voor ERP Applicatiebeheerder in te vullen. ICT Career helpt bedrijven sinds 2003 met het vinden van ervaren ERP-professionals.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste ERP Applicatiebeheerder? Neem contact op met ICT Career. Wij zorgen dat wij de goede ERP Applicatiebeheerder binnen drie weken aan je hebben voorgesteld

 

Hebben jullie een vacature van ERP Applicatiebeheerder

Ga eens met ICT Career in gesprek. Wij bemiddelen ERP Beheerders.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR

AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Lees meer
Lees meer over verschil tussen AI en machine learning