Opleiding tot Applicatiebeheerder

Applicatiebeheerder; welke opleidingen zijn er in Nederland?

In Nederland kennen we verschillende opleidingen en carrière paden om opgeleid tot worden tot applicatiebeheerder. Ik zal de meest voorkomende belichten.

  • Studie HBO Informatica

De studierichting HBO Informatica is een containerbegrip voor meerdere opleidingen die leiden naar verschillende ICT beroepen. De meest gebruikelijke studies die opleiden voor het vak van Applicatiebeheerder zijn Business IT & Management en Informatiekunde. In deze 4 jarige studietrajecten leer je de behoeftes van de Business(processen) te doorgronden en om een daarbij goed passende IT oplossing aan te bieden.

  • HBO Leergang Applicatiebeheerder

De opleiding HBO Leergang Applicatiebeheerder wordt door meerdere particuliere instituten aangeboden. Tijdens deze studie leer je hoe een applicatie af te stemmen op de wensen van de business, hoe de applicatie in te richten en hoe je in algemene zin zorgt voor een juist informatiemanagement.

  • Certificaten voor Applicatiebeheertools

Er zijn veel specifieke opleidingen die leiden tot erkende certificeringen voor het vak van Applicatiebeheerder. Ik heb de meest gebruikte applicatie beheertools reeds besproken in Functioneel Applicatiebeheerder; de meest gebruikte beheertools.

Kort op een rij gezet zijn de belangrijkste applicatie beheermethodes:

    • ITIL
    • Bisl
    • ASL
    • TopDesk

Opleiding tot Applicatiebeheerder, een carriere pad

In de praktijk zien wij vaak dat medewerkers die komend vanuit de business specialist zijn in het gebruik van een bepaald softwarepakket, zoals Afas of een specifiek ERP pakket, zich ontwikkelen tot de functie van Applicatiebeheerder. Dit is voor veel bedrijven een ideale weg aangezien deze professionals de behoefte van de business tot in detail kennen, specialist zijn in het gebruik van specifieke software en vaak reeds specifieke ICT kennis hebben. I.h.a. krijgen deze mensen specifieke product trainingen en IT opleidingen aangeboden om door te kunnen groeien naar de rol en functie van Applicatiebeheerder.

Meer weten over de meest gebruikte applicatiebeheertools? Lees dan mijn blog: Functioneel Applicatiebeheerder

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR

AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Lees meer
Lees meer over verschil tussen AI en machine learning