Veelgemaakte fouten bij het werven van IT-professionals

Sinds 2003 werk ik als IT-recruiter bij ICT Career en in de afgelopen 20+ jaar zie ik steeds dezelfde fouten bij IT-werving terugkomen. Ondanks de veranderende markt blijven bepaalde wervingsfouten in de IT-sector hardnekkig voorkomen. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende problemen bij ICT-recruitment en hoe je deze kunt vermijden.

1. De vacature tekst is geschreven vanuit de perceptie van de werkgever

Een veelgemaakte fout bij IT-werving is dat vacatureteksten te veel gefocust zijn op wat de werkgever zoekt, zonder voldoende aandacht voor wat de functie en het bedrijf de sollicitant te bieden hebben. In een markt waarin het aanbod van IT-professionals beperkt is en zij de banen voor het uitkiezen hebben, moet de vacature aantrekkelijk zijn voor de kandidaat.

Oplossing: Schrijf de vacature tekst vanuit het perspectief van de sollicitant. Leg uit wat het bedrijf, het IT-team en de functie te bieden hebben, en maak duidelijk waarom het interessant is om bij jullie te komen werken.

2. Te lange lijst met technische en ervaringseisen

Veel IT-vacatures bevatten een te lange lijst met specifieke en technische eisen. Dit kan potentiële kandidaten afschrikken, vooral in een markt waar het aantal gekwalificeerde IT-specialisten beperkt is. Onrealistische verwachtingen vormen een van de grootste wervingsfouten in de IT-sector.

Oplossing: Beperk de lijst met eisen tot de meest noodzakelijke vaardigheden en ervaring. Benoem eventueel 1 of 2 pré’s, maar wees bereid om training en opleiding aan te bieden waar nodig. Zo maak je de vacature toegankelijker voor een breder scala aan kandidaten.

3. Remote werken wordt niet of nauwelijks toegestaan

Sinds COVID-19 is thuiswerken de norm geworden. IT-professionals hechten veel waarde aan flexibiliteit en hybride werken. Toch worden er nog steeds vacatures aangeboden die weinig of geen mogelijkheden bieden voor remote werken, wat een grote fout is in de huidige markt.

Oplossing: Bied ten minste 2 tot 3 dagen per week de mogelijkheid om remote te werken. Dit maakt de functie aantrekkelijker en vergroot de kans om IT-talent te vinden en te behouden.

4. Het wervingsproces duurt te lang

Een van de grootste problemen bij ICT-recruitment is dat het wervingsproces te traag verloopt. Dit komt vaak doordat HR en de lijnmanagers niet snel genoeg reageren, of omdat gesprekken pas op lange termijn worden gepland. In een competitieve markt kunnen veelbelovende kandidaten in de tussentijd kiezen voor een andere werkgever.

Oplossing: Zorg ervoor dat sollicitaties met hoge prioriteit worden behandeld. Plan binnen 3 tot 4 werkdagen een eerste kennismakingsgesprek, bij voorkeur via Teams. Flexibele tijdstippen, zoals vroeg in de ochtend of na werktijd, kunnen een positieve indruk achterlaten bij de sollicitant en laten zien dat je hun tijd waardeert.

Conclusie

De meest voorkomende wervingsfouten in de IT-sector zijn te vermijden door beter in te spelen op de behoeften van de kandidaten. Door vacatureteksten aantrekkelijker te maken, realistische eisen te stellen, flexibiliteit in remote werken te bieden en het wervingsproces te versnellen, kun je veel problemen bij ICT-recruitment voorkomen. Het aantrekken van IT-talent vraagt om een strategische en kandidaat gerichte benadering. Zo vergroot je de kans op succes in de concurrerende wereld van IT-werving.

Bekijk ICT Career’s diensten op het gebied van IT recruitment en ICT werving & selectie

Lees hier mijn andere blogs over

Kan je hulp gebruiken van een goed ICT werving & selectie bureau?

Neem gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR

AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Lees meer
Lees meer over verschil tussen AI en machine learning