
Verschil tussen Functioneel en Technisch Applicatiebeheer
Wanneer je zoekt naar “Wat is het verschil tussen functioneel beheer en technisch applicatiebeheer?”, is het essentieel om te begrijpen wat beide rollen inhouden.
Wanneer je zoekt naar “Wat is het verschil tussen functioneel beheer en technisch applicatiebeheer?”, is het essentieel om te begrijpen wat beide rollen inhouden.
Het onderscheid tussen functioneel applicatiebeheer en technisch beheer helpt organisaties om de juiste keuzes te maken voor hun IT-beheer en het effectief beheren van bedrijfsapplicaties.
In deze blog zal ik de verschillen toelichten.
Functioneel beheer richt zich op het beheren van softwareapplicaties vanuit de behoeften en processen van de business. Het doel is om bedrijfsprocessen optimaal te ondersteunen en te automatiseren, zodat zowel de organisatie als de klant efficiënter bediend wordt. Bij functioneel applicatiebeheer ligt de focus op het functionele aspect binnen IT: hoe kan de applicatie de business het beste ondersteunen?
Een voorbeeld hiervan is het functioneel beheer van een HR-applicatie, waarbij de functioneel beheerder, vaak met kennis van HR-processen, de applicatie zo inricht dat deze optimaal aansluit bij de HR-behoeften. Belangrijk is dat de functioneel applicatiebeheerder samenwerkt met de business om de applicatieprocessen te ontwerpen, maar dat de daadwerkelijke softwareontwikkeling wordt uitgevoerd door ontwikkelaars.
Meer weten over wat een Functioneel Applicatiebeheerder precies doet? Lees dan onze blog: Functioneel Applicatiebeheerder.
Technisch applicatiebeheer is verantwoordelijk voor het technisch beheer van de IT-omgeving waarin de softwareapplicaties draaien. Dit omvat onder andere het beheren van servers, cloudinfrastructuur, netwerken en database(processen). De focus van technisch applicatiebeheer ligt op het waarborgen van de technische prestaties en stabiliteit van de applicatie.
Een technisch applicatiebeheerder heeft doorgaans minder inzicht in de functionaliteit van de applicatie en meer in de technische werking ervan. Met andere woorden, de technisch beheerder zorgt ervoor dat de IT-infrastructuur waarop de applicatie draait, betrouwbaar en veilig functioneert.
Lees hier in meer detail Wat doet een Technisch Applicatiebeheerder?
Het verschil tussen functioneel beheer en technisch applicatiebeheer ligt vooral in de focus van beide functies. Functioneel applicatiebeheer is sterk gericht op de business en het optimaliseren van de bedrijfsprocessen door de applicatie zo goed mogelijk af te stemmen op de zakelijke behoeften. Technisch beheer daarentegen is gericht op het technische aspect van de applicatie, inclusief de IT-infrastructuur, beveiliging en databasebeheer.
Bij veel bedrijven werken functioneel en technisch applicatiebeheer nauw samen binnen het bredere IT-beheer, omdat beide disciplines elkaar aanvullen. Functioneel beheer ondersteunt de gebruikers en zorgt ervoor dat de applicatie aansluit bij de bedrijfsdoelen, terwijl technisch beheer de infrastructuur en technische stabiliteit waarborgt.
Zijn jullie op zoek naar een Functioneel Applicatiebeheerder en willen jullie zelf de werving doen dan heb ik hier een aantal tips; Hoe werf je een Functioneel Beheerder?
Of je kiest voor functioneel beheer of technisch applicatiebeheer hangt af van de behoeften van je organisatie. Als je focus ligt op het optimaliseren van de bedrijfsprocessen en het efficiënt beheren van de functionaliteit van de applicatie, is functioneel beheer de juiste keuze. Als er meer behoefte is aan technisch onderhoud en het waarborgen van de stabiliteit van de IT-infrastructuur, dan is technisch applicatiebeheer de betere optie.
Afhankelijk van o.a. de grootte van het bedrijf is het raadzaam om beide rollen in te vullen zodat je een team hebt dat zowel de functionele als technische aspecten van bedrijfsapplicaties beheren kan ondersteunen.
Wil je meer inzicht in het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer? Lees dan onze blog: Verschil functioneel beheer en applicatiebeheer.
Kunnen jullie hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaten, neem dan eens contact op met ICT Career. Wij zijn specialist in het werven en selecteren van IT professionals.
AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.
Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.
AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?