Wat is een Data Analist

Ik werk reeds 22+ jaren als IT Recruiter en heb veel Data Specialisten mogen bemiddelen. In deze blog leg ik uit wat een Data Analist is en wat een Data Analist doet.

Data Analist – Wat is dat?

Een data-analist speelt een essentiële rol in data analyse door grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data te identificeren, te verzamelen en te analyseren. Als data-analist ben je verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens om antwoorden te vinden op belangrijke bedrijfsvragen. Een data-analist werkt vaak met big data en ondersteunt de organisatie door inzichten te bieden die helpen bij het onderbouwen van zakelijke beslissingen. Deze specialist in data-analyse zorgt ervoor dat de gegevens gestructureerd en opgeschoond zijn en verwerkt worden tot bruikbare data. Voor diepgaandere analyses en het genereren van strategische inzichten, wordt de data vervolgens vaak overgedragen aan een Data Scientist.

Lees ook mijn blog Wat is het verschil tussen een Data Scientist en een Data Analist voor meer inzicht in de verschillen tussen een data-analist en een data scientist.

Wat zijn de taken van een data-analist?

Een Data Analist is een expert in het identificeren en ontsluiten van de juiste databronnen. Het werk van een Data Analist omvat:

  • Gegevens verzamelen en structureren: Een Data Analist verzamelt relevante databronnen, verzamelt gegevens, en zorgt dat deze gestructureerd en klaar voor gebruik zijn.
  • Data opschonen: Data Analisten verwijderen corrupte of irrelevante data om nauwkeurige analyses mogelijk te maken.
  • Data modelleren en analyseren: Door middel van data-analyse worden gegevens verwerkt tot bruikbare inzichten voor verdere analyse of besluitvorming.
  • Data presenteren: De Data Analist maakt afhankelijk van de afspraken met de business, data visualisaties om de resultaten op een begrijpelijke manier te presenteren aan collega’s. Maar veelal is dit de functie van een Data Scientist.

Een Data Analist is over het algemeen een meer technische data georiënteerde rol. Veel van het werk vereist kennis van software- en scriptingtalen, zoals Python, Java, R, en JavaScript, om data correct te verwerken en te analyseren.

Waar werken Data Analisten?

Data-analisten zijn veelgevraagd in bedrijven die gebruikmaken van grote hoeveelheden data voor beslissingen, waaronder:

  • Grote bedrijven en organisaties: Bedrijven in diverse sectoren die grote hoeveelheden online en offline data genereren, zoals retail, finance, en technologie.
  • Consultancybedrijven: Data-analisten werken ook bij consultancybedrijven om klanten te ondersteunen bij het structureren en analyseren van data. Deze bedrijven helpen eindklanten bij het creëren van een data-driven bedrijfsstrategie binnen business intelligence.

Welke opleidingen leiden op tot Data Analist?

Hoewel er in Nederland geen specifieke opleiding voor data-analyse is, worden Data Analisten vaak opgeleid vanuit een exacte of economische achtergrond. Veel data-analisten hebben een Master of Bachelor in vakken zoals:

  • Wiskunde of Natuurkunde
  • Informatica
  • Econometrie
  • Bedrijfskunde

Daarnaast worden veel Data Analisten verder getraind met cursussen in specifieke software- en scriptingtalen, databases en data-analyse tools om hun vaardigheden binnen data analytics en business intelligence uit te breiden. Benieuwd naar hoe je een goede Data Analist werft? Lees dan onze blog Hoe werf je een Data Analist?

Regelmatig worden Universitair Onderzoeksassistenten of PhD studenten met ervaring in data-analyse omgeschoold tot data-analist, omdat zij al een goede basis hebben in het werken met data.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Recente artikelen / blog items

AI is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk, AI-tools staan binnen één klik tot je beschikking. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je directe collega’s. Dus wat doe je als jij én de persoon naast je allebei één en waarschijnlijk meerdere slimme assistent tot je beschikking hebben? Hoe zorg je dat jij waarde toevoegt, opvalt en misschien wel de volgende stap in je carrière gaat maken.

Lees meer
Lees meer over Wat doet AI met je carrière?

Je hebt vast gemerkt dat kunstmatige intelligentie niet meer alleen iets is voor tech-nerds – nee, het heeft zijn weg gevonden naar de kern van hoe we allemaal werken. AI in HR is eigenlijk niks meer dan het toepassen van slimme technologie om menselijke beslissingen te ondersteunen of te automatiseren. Het gaat niet om robots die sollicitatiegesprekken voeren. Het gaat om systemen die patronen herkennen en volgen, data analyseren en HR-processen verbeteren.

Lees meer
Lees meer over wat doet AI in de context van HR

AI en machine learning zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. AI is een breed concept dat verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen, terwijl machine learning een specifieke techniek binnen AI is die computers leert om zelfstandig patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Maar hoe werken deze technologieën precies en waarin verschillen ze?

Lees meer
Lees meer over verschil tussen AI en machine learning